Thursday, October 1, 2009

KARANGAN 11 - Surat Tidak Rasmi

Tajuk : Balas surat sahabat pena yang ingin berkunjung ke negara anda untuk melawat suatu tempat pelancongan yang menarik.
( Alamat , tarikh dan tandatangan hendaklah ditulis sebelah kiri )
545, Jalan Bunga 1,
Taman Bunga Raya,
30020 Ipoh,
Perak Darul Ridzuan.

30 September 2009

Menemui sahabatku David, yang kini sedang berada bersama keluarga di Perth, Australia, semoga dalam kandungan sihat sejahtera hendaknya.

Saudara David,

Apa khabar saudara sekeluarga di sana? Maafkan saya kerana agak lambat membalas surat saudara. Saya kini sibuk dengan persediaan menghadapi peperiksaan yang tidak beberapa lama lagi. Tampaknya saudara benar-benar berminat untuk mengetahui tentang tempat-tempat yang menarik di- Malaysia. Kalau sebelum ini saya pernah bercerita tentang Tanah Tinggi Cameron, kali ini saya ingin bercerita tentang Pulau Langkawi pula.

Pulau Langkawi terletak di Negeri Kedah, iaitu sebuah negeri yang terletak di utara Semenanjung Malaysia. Pulau ini banyak keistimewaannya. Antaranya termasuklah pemandangan yang cantik. Hal ini demikian kerana Pulau Langkawi di keliling oleh pantai yang berpasir bersih, air laut yang tenang, dan suasana yang nyaman. Kalau saudara berpeluang ke pulau Langkawi dapatlah saudara menikmati keindahan yang saya maksudkan ini.

Untuk pengetahuan saudara, Pulau Langkawi terkenal sebagai Pulau Legenda. Legenda Mahsuri telah diceritakan secara turun-temurun daripada nenek moyang kami di sini. Secara ringkasnya, Mahsuri ialah seorang perempuan yang cantik. Malangnya , beliau telah dijatuhi hukuman bunuh akibat fitnah. Ketika hukuman dijalankan, darah putih mengalir daripada tubuh Mahsuri. Beliau juga sempat mengenakan sumpahan iaitu Langkawi akan menjadi padang jarak padang terkukur selama tujuh keturunannya.

Selain itu terdapat banyak tempat yang berkaitan dengan Legenda Mahsuri ini, iaitu Makam Mahsuri, dan padang Mat Sirat. Lebih banyak maklumat yang dapat saudara peroleh mengenai legenda ini sekiranya saudara berkesempatan ke tempat-tempat ini. Selain itu, terdapat juga beberapa tempat yang berkaitan dengan legenda dan mitos di sini seperti Tasik Dayang Bunting di Pulau Dayang Bunting, Telaga Tujuh dan Beras Hangus.

Sebenarnya banyak tempat menarik di Pulau Langkawi ini. Kalau ada kesempatan, akan saya ceritakan lagi tentang pulau ini. Saya juga akan cuba menghantar gambar-gambar yang berkaitan dengan Pulau Legenda ini.

Setakat ini dulu yang dapat saya tulis buat saudara, Akhir kata , sambutlah salam mesra daripada saya

Yang benar,
Ali

139 comments:

  1. karangan ini banyak membantu saya dengan kerja sekolah saya. Terima Kasih banyak-banyak! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. TAKLAH , TIDAK BAGUS

      Delete
    2. bukan alamat pengirim dekat sebelah kanan ker ?

      Delete
    3. Kesian korang..cam bagang je..

      Delete
    4. x rasmi kanan arr.. btw..thx!

      Delete
    5. surat tah pape jer. Orang tulis alamat belah kanan ! Erghh ! --' Kesian budak-2 yg tngk blog nie.. Tertipu da diorang.

      Delete
  2. x best la karangan ni..buat la karangan tidak rasmi menceritakan tetang novel papa kpd kawan dye dkt luar negara

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kau nak karang mcm tuu.. buat sendiri laaa...x payah komplen yg menyakitkan hatii de...

      Delete
    2. balik umah bagi tau nenek ang...err..

      Delete
    3. Bes ape karangan ni.......

      Delete
    4. boleh x buat karangan lagi......

      Delete
  3. mcm bkan surat jer.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan surat kiriman tidak rasmi alamat dan tarikh dok kat sebelah kanan ka???sapa yg buat karangan ni sila rujuk buku...

      Delete
    2. hish!sape ckp???sah no die x tengok buku krgn..(perli yg bermkne)gurau jew!hehehe....

      Delete
    3. anonymous, xhabiz2 cri psal..
      org uh ade prasaan gak..

      Delete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  5. This is a horrible example it did not help me

    ReplyDelete
  6. boleh tak buat macam diari? bukan surat kiriman

    ReplyDelete
  7. e'2 bkn sy pnya hal
    suka-suki nya la ba nak wat pa yg penting ia happy

    ReplyDelete
  8. lek2.. diorang nie x puas hati dgn cikgu .. karangan nie okay je. no problem at all ..
    perfect lagi . huhuhuhu

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. kalau nak kasi contoh kat orang, kasi yang betul dan sahih. alamat ngan tarikh kat kanan la derr

      Delete
  10. senang saya buat keje umah terima kasih

    ReplyDelete
  11. karangan ni x best la buat la karangan yg tajuk memenangi pertandingan syarahan ka ape ke....
    yg pasti best

    ReplyDelete
  12. apa lancau wei ? korang tak suka karangan ni pi buat sendiri lah . karangan sendiri teruk nak kritik orang .

    ReplyDelete
    Replies
    1. YA BETUL CAKAP KAMU !!!

      Delete
  13. alamat & tarikh tu kena buat dekat sebelah kanan untuk surat tidak rasmi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi sebenarnya boleh jugak .

      Delete
    2. bkn ke alamat,tarikh dan t.tangan sepatut ne berada di sebelah kanan bgi SURAT TIDAK RASMI...manakala SURAT RASMI pula berada di sebelah kiri..??

      Delete
    3. TAK BOLEH

      Delete
  14. korang ni..ckgu daa post krgan ni nk tlg korang..lau rse krgn ni tk mmbntu or xbez k ape,xyah r komen lbey2..jge skt aty yg post krgan ni..xpe cgu,bg sy krgn ni daa okay..n utk kowg,lau kowg bjk sgt,buad r blog sndiri,post krgan kowg yg 'BEZ' sgt tuh..

    ReplyDelete
  15. bkn kw surat x rsmi alamt nye sblh kanan..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul kanan , bijak Lily !!

      Delete
  16. time kasih ntuk surat ni, surt ni menolong aku menyiapkan keje skolah aku...

    ReplyDelete
  17. bkn kew almt,trkh ngn t.tngn dtlis sblh kanan??
    klu srt rsmi bwu la dtlis sblh kiri. .

    ReplyDelete
  18. after all this is not a good piece of work, please improve lol

    ReplyDelete
  19. asal t.t sblh kiri bknnya cblh knn ke??????

    ReplyDelete
  20. Nurul Fatimah HalilApril 2, 2011 at 8:22 PM

    karangan ni banyak membantu saya bila mau buat keja skola...terima kasih...

    ReplyDelete
  21. Ada Surat Tidak Rasmi Pasal Buku Cerita?...plzzzz...tolong saya...hehe

    ReplyDelete
  22. Semua Surat Kiriman TIdak RAsmi Tak bgus...bikin panas,,,,,gila....macam linkbuc....bodoh

    ReplyDelete
  23. sambungan di atas
    Ni Ja yg bagus....semua tak boleh pakai....!!!!

    ReplyDelete
  24. adui....napa ada pasal crita lagenda pulak ni....x cun laa...para 1@2 okey....

    ReplyDelete
  25. terima kasih byk2.karangan ni telah menyelesaikan kerja sklh saya.

    ReplyDelete
  26. ni kew surat kiriman x rasmi...x lawa langsung..

    ReplyDelete
  27. wei sape nme artis kte2...ala lpe plak..

    ReplyDelete
  28. super karangan...

    ReplyDelete
  29. wa........ sangat bagus la!

    ReplyDelete
  30. alamatnya sebelah kanan ler..

    ReplyDelete
  31. karangan ini bagus

    ReplyDelete
  32. its just a example of the karangan ok? its just a EXAMPLE seriously......by the way thx for the info :)hlp me a lot

    ReplyDelete
  33. thanx.this informal letter is best.

    ReplyDelete
  34. format utk informal letter sblah kanan kn? formal letter sblah kiri? ni infromal tp alamat bhgian kiri..knp? bile pulak tukar format ni?

    ReplyDelete
  35. saya tak suka karangan ini kerana tak lengkap. lAGI SEKALI KALAU TAK TAHU UNTUK BUAT KARANGAN JANGAN BUAT KRANGAN

    ReplyDelete
  36. we a best @karngan

    ReplyDelete
  37. nanti ajarla buat karangan macam ni.
    nanti ajar buat surat rasmi plak

    ReplyDelete
  38. Kalu x best buat sendiri..hahaha

    ReplyDelete
  39. dah tukar format penulisan ke? bukankah alamat dan tarikh di sebelah kanan???

    ReplyDelete
  40. ade die gi ckp"( Alamat , tarikh dan tandatangan hendaklah ditulis sebelah kiri )"KIRI!slh tu

    ReplyDelete
  41. no money no honey

    ReplyDelete
  42. surat ni dh tolong saya untuk buat kerja sekolah..terima kasih bebaynyak !

    ReplyDelete
  43. Hehehe..samelah..terima kasih sebb dh bntu saya cikgu sidik dengn membuat karangan tidak rasmi ini..akhirnya siap jugak kerja saya...

    ReplyDelete
  44. ew fuck!!!alamat di sebelah kanan la!!!!standard ini pun boleh jadi cikgu r?kalau berani jangan delete comment saya ini la!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenape perlu mencarut??
      if nak berkongsi pandangan ckp lah elok2..
      semua orang buat kesilapan.
      x de orang pun yg perfect..

      Delete
  45. Karangan surat tidak rasmi, yg alamat, tarik dan tanda tangan semuanya ditulis sebelah kanan la....

    ReplyDelete
  46. surat tidak rasmi :
    kanankanankanan !!

    ReplyDelete
  47. thank you for krangan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. trima kseh...sbb krangan yg btajuk surat tidak rsmi ini telah membantu sye dlm melakukan kerja skolah...thank you......

      Delete
    2. saya nak ambik dan copy untuk rujukan saya pada masa akan datang. t.q cikgu.

      Delete
  48. saya akan gunakan apa yang cikgu sidik ajar. saya akan belajar bersungguh-sungguh. t.q 4 ever cikgu. dari budak kelantan.

    ReplyDelete
  49. watlekk watpeace sudahhh...tak yahh lahh smpai nk ckp bukan2...kecohh jerx.....kire untungg lahh dy wt karangan nie...biarlahh dy wt belah kiri...korunx buat lahh belahh kanan...ade otak..gune lahh weyhhh.......bytheway tq sbb karangan nie mmbantu sye siapp kn keje nie..:))
    thanx you cikgu ;)

    ReplyDelete
  50. Bukan ker format surat kiriman tidak rasmi alamat , tarikh dan tanda tangan belah kanan ? peliknyer -.-

    ReplyDelete
  51. terima kasih cikgu! :D
    weyh, korang ni.. tak tgok ke bila cikgu post entry ni? thun 2009 kan? enth2 time tu format surat kiriman tidak rasmi mcm tu ker? siapa tahu kan? so, jgn ar nak menyalahkan cikgu ni plak. sungguhpun kalau format nye tak betul, takyah lah nak mencarut segala. yang mana betul, korang ikut. yang mana salah, korang abaikan. buat yang betul. kbye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. zaman bila pulak format karangan surat tidak rasmi pernah bertukar,, setahu aku format krgan dri dulu smpai skrg sma jer x pernah la pulak dia nk ubah2..

      Delete
  52. mngkin ade problem kowt dengan alamat and t.t die tuuu :)

    ReplyDelete
  53. korang ni banyak komen la .. cikgu da ade 32 tahun pngalaman mengajar .. korang nk kritik .. macam la korang tu betul sangat ?? btw .. best ;D

    ReplyDelete
  54. Terima kasih surat ini banyak menolong saya dalam kerja sekolah saya.

    ReplyDelete
  55. Panjang sangat karangan nie...jenuh nak menulis..
    Apa-apapun terima kasih cikgu...

    ReplyDelete
  56. alamat dan tarikh salah letak, sepatutnya di sebelah kanan.

    ReplyDelete
  57. karangan ini sama dengan buku contoh karangan nexus,sasbadi

    ReplyDelete
  58. tak de cnth lain ke gila

    ReplyDelete
  59. tiru 100% je la sng..-.-''

    ReplyDelete
  60. hahaha...betul 2

    ReplyDelete
  61. Kalau tiru nanti tak baik....apa la...ermmmmm...pui.

    ReplyDelete
  62. bole tiru bulat2 x??? karangan nie masuk exam....

    ReplyDelete
  63. tolong la , bagi cintoh surat kiriman tidak rasmi untuk bonda yg isinya menceritakan tentang ikrar kita kpd mereka untuk melakukan ikhtiar untuk exam yg akan dihadapi .

    ReplyDelete
  64. alamat sebelah kanan lar...hei000!!!

    ReplyDelete
  65. banyak kesilapan

    ReplyDelete
  66. trima ksih....karangan ni bnyak mmbantu sya untk mnyiapkan krja skulah sya....karangan ni memang bagus...

    ReplyDelete
  67. ( Alamat , tarikh dan tandatangan hendaklah ditulis sebelah kiri )!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. oit..nie kn surt x rsmi patutnye almt, tarikh dn tndatgn tu sblh knn..phm...

      Delete
  68. x best le krngn nie..
    x de tatabahasa yng mnrik
    xde perbendaharaan kta yg mnrk
    x de struktur ayat yng mnrk..
    x de prbhsa
    x de smpuln bhsa
    x de kata2 hkmh

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg pun.. haha

      Delete
    2. banyak komen pulak kau. pi buat karangan sendiri lah !

      Delete
  69. alamat,tarikh kanan kan?

    ReplyDelete
  70. boleh tak buat tajuk Hari Sukan dalam surat kiriman tidak rasmi?????

    ReplyDelete
  71. surat tak rasmi tak ada format sebenarnya. dah namanya tak rasmi kan.
    jadi boleh tulis sebelah kanan ataupun sebelah kiri.
    tapi better tulis sebelah kanan, bagi membezakan antara surat ini dengan surat tak rasmi(sebab tu banyak karangan letak sebelah kanan).
    Tapi, tak salah untuk letak sebelah kiri.

    ReplyDelete
  72. Alamat pengirim dekat sebelah kanan lah der

    ReplyDelete
  73. Replies
    1. Dah nama pun contoh karangan bahasa melayu, takkan nak tulis bahasa inggeris pulak? Fikir logik sikitlah bro.

      Delete
  74. bleh x siarkan karangan surat tidak rasmi tentang pengalaman di ekolah baharu...............
    pls.........

    ReplyDelete
  75. Terima kasih karangan ini membantu saya dalam kerja sekolah

    ReplyDelete
  76. Terima kasih kepada siapa yg tulia karangan ini . .ia amatlh membantu sya. .

    ReplyDelete
  77. best gak karangan ni..

    ReplyDelete
  78. Hek eleh, tersilap pasal alamat tu pun nak kecoh. Mentaliti rendah. Dah tau alamat sebelah kanan, dok diam sudah lah -.-

    ReplyDelete
  79. apesal la nak komplen2 ni...
    nak yg korang puas hati, buat sendiri la..
    kan senang... xyah menyakitkan hati orng len..

    ReplyDelete
  80. terima kasih kerana karangan ini telah menyelesaikan kerja sekolah saya!!!

    ReplyDelete
  81. Cuba buat dalam satu karangan tu ada tentang tempat2 menarik dlm 4 negeri

    ReplyDelete
  82. Apelah kmu smua ni...cikgu dh wt letih2 kmu komplen, nilah bdax akhir zaman x mau blajar..trlalu ikutkan nafsu semata-mata...ikut ckp syaitan je...otak ade tpi x pkai lak...ni pkai lutut...TARAK AKAI KE, HAH!

    ReplyDelete
  83. This karangan is in the wrong format. Get it right please

    ReplyDelete
  84. Yang merungut pasal format, sila buka buku teks anda dan lihat contoh. Buka untuk dua-dua bahasa. BM dan BI.

    ReplyDelete
  85. Nurin Nadhira Shahira Sabrina Siti Husna Iman Furqany Anis Iwana Hamiza Hani Afiqah Syaznie Ainul Zakiratul Shahirieah

    ReplyDelete
  86. Thank u .. nk tukar kpd bahasa arab pulak . :3

    ReplyDelete