Saturday, June 15, 2013

KARANGAN LAPORAN LAWATAN SAMBIL BELAJAR

Laporan Sambil Belajar Ke Bangunan Parlimen

Pada 5 Mei 2013 yang lalu, seramai 35 pelajar daripada Persatuan Sejarah  Sekolah Menengah Kebangsaan St. Michael, Ipoh telah menyertai lawatan sambil belajar ke Bangunan Parlimen di ibu negara.  Rombongan ini turut disertai oleh dua orang guru penasihat  iaitu Cikgu Malik dan Cikgu Ani.

      Kami dikehendaki berkumpul di sekolah pada awal pagi iatu kira-kira pukul 5 pagi.  Selepas menunaikan solat subuh secara berjemaah di surau sekolah, kami disediakan dengan sarapan pagi yang ringkas iaitu nasi lemak dan teh panas.  Kemudian kami berkumpul semula untuk mendengar taklimat oleh Cikgu Malik, sebelum kami menaiki bas yang disewa khas.  Bas mula bergerak dan kami tidak sabar untuk tiba di sana. Kami juga menonton dokumentari tentang bangunan Parlimen yang ditayangkan di dalam bas.  

      Sebaik sahaja kami sampai di pintu utama bangunan Parlimen itu, kami disambut oleh seorang pegawai bertugas.  Kami dibawa melawat di sekitar bangunan tersebut termasuklah taman-taman yang dibina di hadapan bangunan tersebut.  Setelah itu barulah kami dibawa masuk ke dalam bangunan itu. Kami amat bertuah kerana akan dapat menyaksikan perbahasan ahli-ahali Parlimen yang akan berlangsung sebentar lagi.  Kami disediakan tempat duduk di bahagian dewan persidangan.  Kami dapat melihat dengan jelas perjalanan perbahasan tersebut.  Selepas itu, kami melihat ahli-ahli parlimen mengambil tempat duduk mereka masing-masing.

      Perbahasan yang akan berlaku adalah tentang e-pendidikan.  Ada segelintir ahli yang berdiri untuk membangkang cadangan itu dan yang mempertahankannya.  Keadaan menjadi gamat apabila sebahagian ahli mengetuk meja tanda bantahan.  Perbahasan itu telah mengambil masa selama 30 minit.

      Isu e-pendidikan itu telah dibahaskan dengan sungguh rancak.  Hal ini menunjukkan bahawa betapa pentingnya isu ini kepada masa depan pelajar-pelajar.   Selepas itu, kesemua ahli parlimen meningglkan dewan tersebut. Speaker Parlimen datang ke arah kami dan bersalam dengan kami.  Kami berasa amat gembira kerana dapat berjumpa dengan pegawai itu.

       Kami disediakan makan tengah hari di dewan makan.  Setelah itu kami meninggalkan bangunan Parlimen dan meneruskan lawatan kami ke Kuala Lumpur.   Akhir sekali, kami berharap akan dapat melakukan lawatan ke bangunan bersejarah itu sekali lagi.   Kami sampai ke sekolah pada jam 9 malama pada hari yang sama.  Sekian.

Yang melaporkan,
     
.................................
(MOHD IMRAN TUAH)
Setiausaha Persatuan Sejarah
SMK. St Michael, Ipoh


Tarikh laporan : 12 Mei 2013

40 comments:

 1. Perenggan 3
  Ayat 4

  Kesalahan

  Kami amat bertuah kerana akan dapat menyaksikan perbahasan [ahli-ahali] Parlimen yang akan berlangsung sebentar lagi.

  ReplyDelete
 2. Perenggan 5
  Ayat 3

  Kesalahan

  Selepas itu, kesemua ahli parlimen meningglkan dewan tersebut. Speaker Parlimen datang ke arah kami dan bersalam dengan kami.

  ABBAS 1A2

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
 3. Perenggan 6
  Ayat 4

  Kesalahan

  Kami sampai ke sekolah pada jam 9 malama pada hari yang sama. Sekian.

  ReplyDelete
  Replies
  1. betul tu...tapi kau pon ada malama tu apa??

   Delete
  2. This comment has been removed by the author.

   Delete
 4. Assalamualaikum Tuan/Puan.

  Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
  Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

  KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
  Tour operator & Travel Agency

  Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

  Contact person : Amsyahril
  Mobile : +6285263007445
  E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


  ReplyDelete
  Replies
  1. tak per lah tak nak pegi pon

   Delete
  2. boooooooooooo...maling

   Delete
 5. Tak cukup isi.Banyak kesalahan am.Selain it OK.markah says bagi ialah 24/30

  ReplyDelete
 6. yey siap kerje umah,,,,

  ReplyDelete
 7. KARANGAN LAPORAN LAWATAN SAMBIL BELAJAR
  Laporan Sambil Belajar Ke Bangunan Parlimen

  Pada 5 Mei 2013 yang lalu, seramai 35 pelajar daripada Persatuan Sejarah Sekolah Menengah Kebangsaan St. Michael, Ipoh telah menyertai lawatan sambil belajar ke Bangunan Parlimen di ibu negara. Rombongan ini turut disertai oleh dua orang guru penasihat iaitu Cikgu Malik dan Cikgu Ani.

  Kami dikehendaki berkumpul di sekolah pada awal pagi iatu kira-kira pukul 5 pagi. Selepas menunaikan solat subuh secara berjemaah di surau sekolah, kami disediakan dengan sarapan pagi yang ringkas iaitu nasi lemak dan teh panas. Kemudian kami berkumpul semula untuk mendengar taklimat oleh Cikgu Malik, sebelum kami menaiki bas yang disewa khas. Bas mula bergerak dan kami tidak sabar untuk tiba di sana. Kami juga menonton dokumentari tentang bangunan Parlimen yang ditayangkan di dalam bas.

  Sebaik sahaja kami sampai di pintu utama bangunan Parlimen itu, kami disambut oleh seorang pegawai bertugas. Kami dibawa melawat di sekitar bangunan tersebut termasuklah taman-taman yang dibina di hadapan bangunan tersebut. Setelah itu barulah kami dibawa masuk ke dalam bangunan itu. Kami amat bertuah kerana akan dapat menyaksikan perbahasan ahli-ahali Parlimen yang akan berlangsung sebentar lagi. Kami disediakan tempat duduk di bahagian dewan persidangan. Kami dapat melihat dengan jelas perjalanan perbahasan tersebut. Selepas itu, kami melihat ahli-ahli parlimen mengambil tempat duduk mereka masing-masing.

  Perbahasan yang akan berlaku adalah tentang e-pendidikan. Ada segelintir ahli yang berdiri untuk membangkang cadangan itu dan yang mempertahankannya. Keadaan menjadi gamat apabila sebahagian ahli mengetuk meja tanda bantahan. Perbahasan itu telah mengambil masa selama 30 minit.

  Isu e-pendidikan itu telah dibahaskan dengan sungguh rancak. Hal ini menunjukkan bahawa betapa pentingnya isu ini kepada masa depan pelajar-pelajar. Selepas itu, kesemua ahli parlimen meningglkan dewan tersebut. Speaker Parlimen datang ke arah kami dan bersalam dengan kami. Kami berasa amat gembira kerana dapat berjumpa dengan pegawai itu.

  Kami disediakan makan tengah hari di dewan makan. Setelah itu kami meninggalkan bangunan Parlimen dan meneruskan lawatan kami ke Kuala Lumpur. Akhir sekali, kami berharap akan dapat melakukan lawatan ke bangunan bersejarah itu sekali lagi. Kami sampai ke sekolah pada jam 9 malama pada hari yang sama. Sekian.

  Yang melaporkan,

  .................................
  (MOHD IMRAN TUAH)
  Setiausaha Persatuan Sejarah
  SMK. St Michael, Ipoh


  Tarikh laporan : 12 Mei 2013

  ReplyDelete
 8. tarikh,hari dan masa takde..org yg tlis nih pandai ke tak?

  ReplyDelete
 9. JANGAN CAKAP ORANG TK PANDAI DIA SENDIRI YG TK PANDAI

  ReplyDelete
 10. MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM

  ReplyDelete
  Replies
  1. nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

   Delete
 11. mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

  ReplyDelete
 12. Ok oklahhhhhh!!!!πŸ˜‘πŸ˜•πŸ‘Ž

  ReplyDelete
 13. Tq,karangan ni memang terbaikπŸ‘πŸ’–πŸ‘ŒπŸ‘‘

  ReplyDelete
 14. Terima kasih banyak banyak! Karangan ini sangat bagus. Saya dan rakan-rakan dapat menambah ilmu.

  ReplyDelete
 15. best ever!!!!!! thanks!!!!!!

  ReplyDelete
 16. You can do better Than this.


  ReplyDelete
 17. tq ni dh nk siap keje umh!!!����

  ReplyDelete
 18. thanks for the information.... :)

  ReplyDelete